woensdag 24 maart 2010

De werkdag van directeur projecten bij KEN | Weekblad archief | Intermediair weekblad | Service | intermediair.nl

De werkdag van directeur projecten bij KEN | Weekblad archief | Intermediair weekblad | Service | intermediair.nl

Spraakmakende magneten voor vastgoedomgevingen



Bezoekers trekken. Dat is het hoofddoel van vastgoedomgevingen waar retail de belangrijkste bron van inkomen is. Tot voor kort werd dit vooral bereikt door aantrekkelijke winkels en aansprekende merken in de shopping environment te plaatsen. Maar dit voldoet niet langer. In toenemende mate zoeken mensen meer beleving. Funshoppen bleek een eerste stap in deze nieuwe trend. Maar inmiddels biedt ook dat als zodanig onvoldoende aantrekkingskracht. Daarom zijn centra op zoek naar nieuwe vormen van beleving, zonder direct te hoeven uitgroeien tot enorme shopping malls zoals we die in het buitenland kennen en waar complete waterparken, achtbanen en skihellingen bezoekers trekken. Volgens ons kan dit alles slimmer, duurzamer en goedkoper.

Onze visie: Locatie is 1. Beleving is 2. Shoppen is 3.

Kranendonk Groep bedenkt en realiseert publieksattracties die ergens over gaan. In vastgoed omgevingen pleiten wij voor een heldere thematische aanpak op basis van relevante belevingen. In onze aanpak is experience een vorm van entertainment die fun biedt, maar ook nuttig is. Dat is niet alleen leuk, maar ook zinvol en dus de moeite waard om er tijd en energie aan te besteden. Bovendien versterkt een dergelijke opzet het profiel van de omgeving, vooral als het thema naadloos aansluit bij de overige activiteiten in de omgeving (voorbeelden: wonen, voeding, media). Dat trekt niet alleen winkelend publiek, maar ook algemeen publiek, zoals gezinnen, jongeren en/of ouderen en toeristen. En wie zich door die beleving het thema eigen maakt, staat open voor het aanpalende aanbod. Bezoekers blij, winkeliers blij, verhuurder blij.

Kranendonk Groep ontwikkelde voor retail vastgoed drie basisconcepten:
1. Thema Experience – een beleving rond het hoofdthema van de omgeving
2. City Experience – een beleving rond de historie, de cultuur en de highlights van de stad
3. Kids Experience – een aantrekkelijke omgeving voor kinderen rond een relevant thema

De Thema Experience laat een thema ervaren in al zijn facetten. Een superleuke attractie waar je op speelse wijze van alles beleeft en ontdekt over wonen, sport, media, gezondheid, voeding, reizen of een ander relevant thema.

De City Experience laat een stad beleven in al zijn facetten. Een soort city crash course over de historie, de cultuur, de highlights en de mensen van de stad. Geweldig leuk, nuttig en leerzaam voor bewoners, toeristen, dagjesmensen, studenten, zakelijke relaties en anderen.
De Kids Experience biedt een veilige omgeving voor de kinderen van het winkelend publiek en stijgt ver uit boven het niveau van een ballenbak of een speeltuintje. Kinderen van 4 ot 8 of van 8 tot 12 ontdekken en beleven er vanalles over omgaan met geld, talenten, omgaan met dieren, vakantie, energie of een ander passend thema.

De opzet van deze Experiences kent verschillende varianten, variërend in omvang en ambitieniveau, van kostendekkend tot winstgevend. De eerste is kleinschalig en biedt
toegang tegen kostprijs. De tweede is groter en heeft meer aantrekkingskracht, maar vergt een hogere aanvangsinvestering en een hogere entreeprijs.

Kranendonk Groep, bedenkt, ontwikkelt en produceert de experience tot en met de turn-key oplevering. Samen met de vastgoed eigenaar zoeken we naar investeerders en exploitanten. In voorkomende gevallen verzorgen wij de exploitatie in opdracht.

In vijf stappen komen we samen binnen zes tot negen maanden (afhankelijk van de omvang en het ambitieniveau) tot een nieuwe attractie met een grote aantrekkingskracht, die (veel) positieve publiciteit genereert.

De ervaring leert dat voor de financiering van een dergelijke opzet niet alleen hoeft te worden gekeken naar een investeerder. Omdat het aandacht voor een thema betreft, zijn er ruime mogelijkheden om marketing- en voorlichtingsdoelen te bereiken, zodat ook derden bereid zijn mee te betalen, private en publieke partijen.

Bert Kranendonk/ Reinder Holtkamp maart 2010

maandag 15 maart 2010

CPC loop halve marathon Den haag


Zondag 14 maart voor het eerst meegelopen met CPC Loop Den Haag. Duizenden mensen die allemaal proberen de 21.2km in een acceptabele tijd te lopen. Natuurlijk best getraind maar de 21,2 nog niet eerder gelopen. Maximaal 17km op een zondagmiddag door de duinen. Anyway gewoon maar doen. Om 13hr30 dachten Juud en ik de tram te pakken. 14hr30 de start moest te doen zijn, het is immers een thuis wedstrijd.. helaas trams reden niet of nauwelijks.. dus gauw op de fiets!! met de auto was er geen doorkomen aan. Na twintig minuten trappen aangekomen op het malie veld. Nog ff stretsen, start nummer vastspelden, tag aan de schoen en richting start. Als vee tussen hekken stonden we te kleumen tot het start schot klonk.

De eerste 10km gaan goed. Ik loop lekker en voel geen pijn of vermoeidheid. Ik dacht als het zo voelt op 15km ga ik het halen. Op 15km eigenlijk geen problemen alleen in Scheveningen gaat het op sommige stukken flink omhoog en ga ik het voelen. Op 17 km stond de man met de hamer!. Kaboem! nog 4km. links en rechts wordt ik ingehaald maar zie ook bosjes mensen uitvallen! blijven lopen Rein roep ik tegen mezelf! Gelukkig de laatste km komt in zicht en dan de finish lijn.. eindelijk.. EN!! 2hr7 wauw! helemaal happy val ik in de armen van Juud die vanuit Scheveningen op de fiets is op en neer gereden. jippie gelukt. Nu naar huis... oh ja enne ff fietsen. 20 min. tegen de wind in.. Pijn? valt mee, wel zadelpijn!

Natuurlijk kijk ik vooraf, tijdens en achteraf goed hoe dingen zijn geregeld. Immers ik ben en blijf evenement organisatie dier en kan het niet laten om mee te kijken. Ik let daarbij altijd op de mensen en sfeer. Zie ik frustratie en/of zijn mensen zoekende. Ik heb eigenlijk alleen maar lachende en tevreden mensen gezien. De organisatie van CPC is zover ik kan zien super. Er zullen best dingen zijn voorgevallen maar in de basis zit het heel goed in elkaar. Let wel het is een groot event met duizenden deelnemers. Dat vraagt een complex logistiek plan en draaiboek dat goed in elkaar moet zitten. Dit is dan wel de 36e editie en is er dus brede ervaring, maar toch. Van inschrijving (info op de website) tot het verkrijgen van de medaille is alles prima geregeld. Petje af Den Haag.

maandag 8 maart 2010

Reinder Holtkamp bij Business Point

SS Rotterdam


Na ons bezoek aan Royal Blue doorgereden naar de SS Rotterdam. Het Rotterdamse vlaggen schip van de Holland Amerika lijn waar zo veel over te doen is geweest de afgelopen tijd. Mega investering, asbest, verbouw problemen en niet te exploiteren volgens velen. In 30 jaar moet de investering er uit zijn. Yeah right! Hier loop ik iets te lang voor rond in deze wereld om dat te geloven. Dat betekent dat er heel wat bezoekjes moeten gebracht worden aan het Rotterdamse Katendrecht dat niet zo eenvoudig is te bereiken. De gemiddelde besteding moet dan ook nog eens boven gemiddeld zijn. Denk dat Rotterdam indien ze het schip willen behouden het verlies zal moeten accepteren.

Dat neemt niet weg dat aangekomen op bestemming het op locatie goed is geregeld. Er is parkeerruimte genoeg en aan boord aangekomen worden we meteen omarmd door een enthousiaste man uitgedost in kapiteinspak. We voelen ons welkom en zin om af te meren en op reis te gaan. Eerst ff een kaartje kopen. Er zijn meerdere smaken. Bovendekse route, machine kamers of de hele tour. 16 euro pp voor de hele tour vond ik wat duur dus besloten alleen de bovendekse tour te doen van € 12,50 pp. We worden verwezen naar de plek waar we de audioset kunnen halen voor de tourbegeleiding. Audioset? Als ik ergens een hekel aan heb is het dat. Ik vind het niet van deze tijd en vooral kinderen zijn na 10 minuten afgeleid en hangen de koptelefoon bij de ouders om de nek. Anyway, deze set zag er iets moderner uit en moet je als een soort mobiele telefoon bij je oor houden om het verhaal te horen. We lopen van ankerpunt naar ankerpunt en krijgen de verhalen over historie te horen. Het pakt me niet. Wat me wel boeit is het schip zelf. Je proeft de geschiedenis. Wat goed is gedaan is dat je ‘bijna’ overal mag komen. Overal staan overigens ook 50+ ers die volgens mij allemaal wel een ervaring met dit schip hebben uit de glorie tijd. Het enthousiasme straalt er vanaf en ze zijn bereidt te vertellen. Ben trouwens benieuwd hoe en of ze over 5 jaar nog zo staan.., laat staan 30. Nou ja laat maar. Het is voor nu heel leuk. Het lopen door de vertrekken als stuurhut, kapiteinshut is echt heel bijzonder. Je waant je terug in die tijd. Heel af en toe luister ik nog na een verhaaltje vooral omdat Judith mij aanspoort. We staan langs een reling buiten en luisteren over een verhaal over hoe kinderen konden spelen in een kinder speel ruimte. Luisteren naar kindergeluiden en een mevrouw die vertelt over haar ervaringen. Dit vind ik dus een teleurstelling en een heel goed voorbeeld van ‘klassieke storytelling’ en plaats van mensen onderdeel maken van de beleving. Had dan een kamer ingericht waar we dat kunnen proeven en vertel daarbij als je dat zo graag wilt het verhaal. Ik denk dat je met een kamer zonder een heel verhaal er bij meer had bereikt.

Ondanks de goede sfeer en leuke mensen missen we toch wat. Het theater en mooie zalen mogen we niet in en we komen ook niet in de hutten voor de gasten om een idee te krijgen hoe mensen sliepen in de verschillende rangen. Het gevoel dat we in het begin kregen bij de ontvangst wordt niet verder op ingespeeld. Dit vonden we jammer. Wat wel blijft hangen is de ambiance en allure van het schip. Een prachtig stukje Nederlandse geschiedenis. Of het voldoende biedt om mensen naar Katendrecht te trekken dat zal de tijd ons leren.

Industrieel Toerisme - Royal Delft


Vorige week een bezoek gebracht aan het bedrijfsmuseum van Royal Delft. Niet een museum dat hoog op m'n lijstje staat om te bezoeken maar wilde toch eens kijken. Samen met Judith s’ochtends vroeg richting Delft gereden. Het was toch even zoeken maar tenslotte vonden we het schitterende oude fabriekje (1653). Binnen gekomen vielen we midden in een kleine verbouwing. De brasserie werd aangepakt en overal werd hard gewerkt. Toch konden we voor halve prijs het museum bezichtigen en de fabriek. Wat direct opvalt is dat men het gewend is dat bezoekers door het bedrijf lopen. We lopen door het enigszins gedateerde museum. Op zich krijg je best een beeld bij de geschiedenis van het bedrijf met rijke historie maar de vorm waarin is zwaar verouderd en het ziet er enigszins verpauperd uit. Dit zou beter kunnen. Maar alles word goed gemaakt als je verder door het bedrijf loopt. De routing gaat verder en je kijkt op het werk van de schilders die ongestoord zitten te priegelen op de vierkante millimeter. In de fabriek aangekomen loop je gewoon tussen de aardewerk bakkers door. Het aardige is dat men ongestoord door gaat en jij er een beetje ongemakkelijk door voelt. Wel leuk. Het duurt niet lang of een zeer vriendelijke medewerker vangt ons op en begint gepassioneerd te vertellen over het proces en alles wat er bij komt kijken. We krijgen echt het gevoel onderdeel te worden van wat hier allemaal gebeurd. Kortom een leuke ervaring die vervolgens eindigt in een fantastische showroom annex winkel waaraan je kan zien waar het hier om draait. Verkoop! Slim concept. Royal Delft trekt 140.000 bezoekers per jaar en ze doen niks anders dan je door de fabriek laten lopen en vanzelfsprekend er voor zorgen dat je met een mooi beschilderd uniek exemplaar Delfts Blauw naar huis gaat.

Slagharen introduceert dynamisch prijsbeleid


Reactie FD

Slagharen komt als eerste met een dynamisch prijsbeleid. Wie vroeg boekt bij Slagharen, kan voordelig naar binnen. Op sommige dagen slechts voor € 5,-. Ik vind dit een goed initiatief. Het is afgekeken uit de hotel- en luchtvaart sector. Het park hanteerde vorig jaar nog een uniforme prijs van €19,-. Het beleid heeft ook een keerzijde. late bezoekers of gezinnen die op een drukke dag het park willen bezoeken betalen tot €25,-. Het doel is om gelijkmatigere verdeling van bezoekersstroom te krijgen. Ik denk dat voor parken als Slagharen dit prima kan werken. Vorig jaar moest het park op topdagen nee verkopen. Ben benieuwd hoe het publiek gaat reageren. Ik denk positief!